Wat is fraude?

In een brede definitie betekent fraude een bewuste verdraaiing van de feiten, waardoor andere mensen schade ondervinden. Dit wordt voornamelijk gebruikt in verband met geldzaken. De meeste mensen vinden het feit dat mensen over bepaalde zaken liegen al fraude, maar vanuit een legale invalshoek is liegen slechts een klein onderdeel van het daadwerkelijk plegen van fraude. Een verkoper kan liegen over zijn naam, de kleur van zijn ogen, zijn geboorteplaats en familie, maar zolang deze eerlijk blijft over het product dat hij verkoopt kan hij niet schuldig gevonden worden aan fraude. Wil er sprake zijn van fraude, dan moet er opzettelijk gelogen zijn over de staat van het product en er moeten daadwerkelijke monetaire schade plaatsvinden.

Veel fraudezaken bestaan uit gecompliceerde financiële transacties die betrekking hebben op witte boorden criminelen, zakenmannen met gespecialiseerde kennis en criminele zaken. Een gewetenloze investeringsmakelaar kan bijvoorbeeld zijn cliënten verleiden met de kans om aandelen te kopen in een bepaald bedrijf. Zijn status als professionele investeerder geeft hem geloofwaardigheid, wat kan resulteren in een vertrouwensband onder zijn potentiële klanten. Degenen die hem geloven kunnen wezenlijke hoeveelheden geld aan hem toevertrouwen, in ruil voor aandelen binnen het geïnvesteerde fonds. Wanneer de investeringsmakelaar weet dat dat specifieke fonds niet bestaat maar nog wel betalingen aanneemt, kan de betaler hem aanklagen voor fraude.

Of er sprake is van fraude is niet makkelijk te bewijzen in de rechtbank. Wetten die betrekking hebben op fraude variëren in Amerika bijvoorbeeld per staat. Het belangrijkste bewijs dat je in zo’n geval nodig hebt, is het bewijs dat er sprake is van opzettelijke onjuiste informatieverschaffing. Wist de verkoper van te voren dat het product te wensen overliet of dat een bepaalde investering compleet nutteloos was? Sommige werknemers van grote bedrijven verkopen producten zonder dat zij er persoonlijk op de hoogte zijn van het bedrog.

Wanneer een verzekeringsmakelaar een onwettige verzekering verkoopt voor zijn oneerlijke werkgever, kan deze op het moment van de overdracht niet op de hoogte zijn geweest dat de verzekering onzin is. Om fraude te kunnen bewijzen moet er worden aangetoond dat de beschuldigde voldoende kennis had van het product en vrijwillig onjuiste feiten verschafte.

Een ander belangrijk onderdeel dat bewezen moeten worden in een fraudezaak, is dat het aanneembaar moet zijn dat het slachtoffer vertrouwde op de expertise van de beschuldigde.

Als een vreemde op je afkomt en vraagt of je tienduizend euro wil investeren in een gokmachinezaak, moet je zelf slim genoeg kunnen zijn om daar niet op in te gaan. Maar wanneer een goedgeklede man  zou komen met een soortgelijke investering en zijn succes in deze markt noemt, moet je kunnen vertrouwen op zijn kennis van zaken en ervaring. Als er na een paar maanden nog steeds geen contact door de investeringsmakelaar is opgenomen, mag je er vanuit gaan dat er fraude is gepleegd. In de rechtbank moet je vervolgens getuigen dat je investering deels heeft plaatsgevonden op basis van zijn kennis en ervaring.

Het onderdeel dat bij een fraudezaak ervoor zorgt dat deze succesvol afgerond wordt is de mogelijkheid om de fraude te onderzoeken. Het is de verantwoordelijkheid van de potentiële investeerders of klanten om voor de koop onderzoek te doe naar het voorstel. Wanneer iemand er niet in is geslaagd om gepaste maatregelen te nemen op het moment van het voorstel, sta je niet meer sterk in de rechtbank. De verdachte kan aanvoeren dat het slachtoffer de mogelijkheid had gehad om van te voren te onderzoeken dat er fraude werd gepleegd. Zodra een partij ingaat op een legaal bindend contract, is spijt over de voorwaarden van de afspraak niet meer hetzelfde als fraude.

Wanneer je vermoedt dat je zelf een slachtoffer van fraude bent, is het verstandig om contact op te nemen met een fraudezaakprofessional en al het mogelijke bewijs van de schade te verzamelen. Houd in je achterhoofd dat het niet makkelijk is om fraude in de rechtbank te bewijzen, al staan zij over het algemeen wel aan jouw kant.

Lees meer over Blog
De mogelijkheden omtrent PHP PHP tutorials Dynamische en statische websites