Wat is bloggen?

Het starten van een weblog is eigenlijk een hedendaagse manier van een dagboek bijhouden. Waar we vroeger meer waarde hechtte aan discretie, zijn we nu in een tijdperk waarbij het delen van je vuile was aan iedere internet gebruiker als normaal word gezien. Het doel van een blog is om je gedachtegang met heel de wereld te delen. Blogsites zijn websites met interface die speciaal gericht zijn op het periodiek posten van jouw posts. Voor de lezers worden de posts, de aangeboden informatie, in chronologische volgorde weergeven waarbij het laatste artikel het eerst wordt weergegeven. De vorige posts worden in een eveneens chronologisch archief bij gehouden. Aanvankelijk bestond een post uitsluitend uit tekst, maar tegenwoordig zijn veel blog-programma´s zo ingericht dat er gemakkelijk foto´s toegevoegd kunnen worden, en soms ook geluidsbestanden. Een nieuwe blog-variant heet vloggen waarbij de posts worden opgenomen op video. Het is aan de blogger, zoals de auteur van een blog wordt genoemd, om te bepalen hoe vaak hij of zij nieuwe posts toevoegt. Dat kan een keer per jaar zijn, elke dag, of zelfs meerdere keren per dag. De lezers kunnen vaak reacties geven op de posts. Sommige populaire weblogs krijgen na verloop van tijd een vaste schare lezers, waarbij het aantal kan variëren van de naaste familie tot tienduizenden bezoekers per maand.

De geschiedenis van het bloggen

Weblogs ontstonden als vanzelf uit de “online dagboeken” die mensen, na de uitvinding van het HTTP-protocol in 1994, begonnen bij te houden. Het woord “weblog” stamt uit 1997 en is bedacht door Jorn Barger. Peter Merholz maakte er twee jaar later een woordgrapje van en schreef weblog als “we blog”. Toen vervolgens, eveneens in 1999, het bedrijf Blogger werd opgericht met de site www.blogger.com, werd de term “blogs” in plaats van weblogs algemeen gangbaar.

De inhoud van blogs

De blogger bepaalt natuurlijk welke ervaringen hij of zij deelt met de lezers. Omdat het karakter van een blog persoonlijk is, is de inhoud vaak specifiek. Het kan over politiek gaan, maar ook over hoe iemand omgaat met zijn ziekte of hoeveel en welke modellen en kleuren Crocs hij of zij al heeft gekocht. Er zijn linklogs, die vooral links geven naar leuke, bijzondere of anderszins opmerkelijke sites van derden, al dan niet voorzien van persoonlijk commentaar. Shocklogs proberen door middel van schokkende inhoud veel lezers aan te trekken. Of zij doen dit door onafhankelijk en niet gehinderd door de gevestigde journalistieke grenzen met scherpe pen te schrijven over wat er in de wereld speelt. Op een Stadsblog als “Amsterdam Centraal” of “Gent Blogt” vindt je posts die betrekking hebben op een bepaalde gemeente, zoals culturele en sportieve evenementen en persoonlijke meningen over de gebeurtenissen in de betreffende stad. Een Wijkblog lijkt hierop, maar hierbij gaat het om een bepaalde wijk of buurt in de gemeente. Er zijn politieke weblogs, dit zijn de persoonlijk weblogs van politici of de weblogs van politieke partijen. De Nederlandse politici Gerrit Zalm van de VVD en Jan Marijnissen van de Socialistische Partij houden blogs bij, die zeer druk worden bezocht en waarvan de inhoud ook regelmatig de traditionele media haalt. In Vlaanderen zijn de politieke weblogs van onder andere Jurgen Verstrepen, Bert Anciaux en Leo Delcroix populair. Babysites zijn de blogs die ouders maken van en voor hun baby.

Kortom, je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand heeft er wel een of meerdere posts aan gewijd. Van veel weblogs kun je zeggen dat zij qua inhoud vergelijkbaar zijn met het geleuter in de bakkerswinkel vroeger. Maar het persoonlijke en specifieke van de geboden informatie biedt soms ook juist een voordeel. Zo zijn er bijvoorbeeld veel blogs die reisverhalen bevatten en waar je de informatie over je volgende vakantieland uit de eerste hand kan lezen. Dit zelfde gebeurt overigens met gebeurtenissen zoals natuurrampen en aanslagen, waarbij vaak ooggetuigen-verslagen worden gepost voordat de traditionele media met het nieuws kunnen komen. Het nieuws verspreidt zich via blogs dan vaak ook veel sneller over de hele wereld. Overigens worden er, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, veel serieuzer en professioneler gebruik gemaakt van weblogs voor politieke en wetenschappelijke uitwisseling.

Daarnaast is bloggen een moderne vorm van mond-tot-mond reclame, die inmiddels ook is ontdekt door het bedrijfsleven. Bij bloggen gaat het niet slechts van persoon tot persoon, maar van persoon tot een lezerspubliek van honderden tot wel duizenden personen. Een voorbeeld van aan bloggers aangepast beleid zijn de kwaliteitskranten in de Verenigde Staten. Zij hebben hun website zo ingericht dat de artikelen makkelijk linkbaar zijn. De blogger kan in een post met hetzelfde onderwerp als het artikel direct verwijzen naar de exacte plaats op de site van de krant. De lezers van de blog, die meer informatie over het onderwerp willen lezen, klikken op de link. Zo´n 30% van de bezoekers van de kranten, komen op deze manier binnen. Nog enkele voorbeelden van zeer diverse blogs:

Zelf blogs lezen en schrijven

Op internet breek je je nek over de blogs, alleen al in Nederland worden meer dan een half miljoen bijgehouden. Als je blogs wilt lezen over je eigen interessegebied, dan kun je googlen op het woord “blog” en het betreffende interessegebied. Of tik in Google alleen het woord “blog” in en je krijgt een algemene kijk op wat men zoal in de hedendaagse dagboeken neerkalkt.

Zelf een blog schrijven is eveneens weggelegd voor iedereen die kan lezen en tikken. De interface van de meeste blogprogramma's is dermate gebruikersvriendelijk dat er geen programmeer-kennis voor nodig is, zelfs niet voor het personaliseren van je blog. Eenmaal geregistreerd kun je er lustig op los bloggen, bijvoorbeeld bij de internationaal georienteerde www.blogger.com of de Nederlandse www.web-log.nl. Een vrij recente ontwikkeling in het bloggen is het zogenaamde “microbloggen”, een combinatie tussen bloggen en instant messaging. Als je dit eens wilt proberen, kun je terecht bij Twitter. Webloggers met wat meer ervaring in de informatietechnologie zullen over het algemeen de voorkeur geven aan software als WordPress en Drupal. Deze programma's moet je op je eigen server installeren, maar bieden daarentegen veel meer flexibiliteit om je weblog naar eigen inzicht vorm te geven.

 

Lees meer over Blog
PHP tutorials Online reserveringssystemen Hoe maak je bezwaar tegen een belastingaanslag