Hoe maak je bezwaar tegen een belastingaanslag
Regelmatig zul je als zelfstandige post krijgen van de belastingdienst. De bekende blauwe envelop betekent vaak dat je moet betalen. Soms klopt de aanslag niet en ben jij het niet eens met de belastingdienst. Dit hoef je absoluut niet te laten zitten, want je hoeft niet te veel te betalen. Je kunt bezwaar maken en dit is wellicht succesvol als je tenminste een paar basis regels in acht neemt.
Het bezwaarschrift
Waar moet je in ieder geval op letten als je bezwaar wilt maken:
- Je moet iets hebben om bezwaar tegen te maken. Dit kan een belastingaanslag zijn maar een ook een besluit om jou wel of niet iets toe te wijzen. Op de aanslag of het besluit staat dan dat het een "voor bezwaar vatbare beschikking" is. Je kan dan nu bezwaar maken.
- Kijk naar de datum van de beschikking. Je hebt maar 6 weken om bezwaar te maken. Als je deze termijn overschrijdt heb je een probleem. Je kan dan nog verzoeken om 'ambtshalve vermindering". Dit is een soort verzoek om toch nog jouw aanslag aan te passen. Je bent nu echter afhankelijk van de goodwill van de inspecteur. Dit is lastig als je een discussie in een grijs gebied aan het voeren bent.
- Zet in je bezwaarschrift duidelijk dat je bezwaar maakt. In andere woorden, neem de volgende zin op: "Ik maak bezwaar tegen ....".
- Geef ook duidelijk aan waar je bezwaar tegen maakt. Noem de beschikking expliciet. Als je bezwaar maakt tegen een aanslag, noem je de datum, het aanslagnummer en het bedrag waar je bezwaar tegen maakt.
- Zet in je bezwaar waarom je bezwaar maakt en geef duidelijke redenen en motivaties waarom jij gelijk hebt.
- Je kan eventueel nog opnemen dat als je bezwaar afgewezen gaat worden je graag "gehoord" wilt worden. Je kan dan nog eens komen praten.
- Vergeet niet duidelijk te vermelden wie jij bent en teken de brief. Geef je naam, adres en fiscale nummer. Zet je fiscale nummer duidelijk in de onderwerpregel van de brief. Als je bezwaar dan op de postkamer komt en ze weten niet zeker waar de brief heen moet kan de belastingdienst gaan zoeken op jouw fiscale nummer.
- Let goed op het adres waar de brief naar toe moet. Als het goed is staat het adres op de aanslag. Bel anders met de belastingtelefoon om zeker te weten waar je bezwaar heen moet.
- Bewaar een kopie van de getekende brief.
- Stuur je bezwaarschrift op tijd en bel binnen een paar dagen of je bezwaar ontvangen is.
Wat gebeurt er na indiening van je bezwaar
Je krijgt in principe een ontvangstbevestiging, let hierop. Als je bezwaar niet ontvangen is door de belastingdienst dienst gebeurt er niets. Als je vervolgens je bezwaar pas na de 6 weeks termijn opnieuw stuurt krijg je discussies of je bezwaar wel op tijd was. De belastingdienst kan er 1 jaar en onder voorwaarden zelfs 2 jaar over doen om te antwoorden. Het kan ook zijn dat ze extra vragen stellen met informatie die ze nodig hebben om te beslissen op je bezwaar. Als het goed is gaat een andere inspecteur dan degene die de aanslag heeft gemaakt kijken naar je bezwaar. Je hebt dan een onafhankelijke blik op je aanslag. Als je bezwaar wordt afgewezen dan heb je weinig andere keus dan naar de rechter te gaan. Hier heb je ook maar 6 weken voor. Realiseer je zelf dat als het om flinke bedragen gaat je niet te lang moet wachten met het inschakelen van een belastingexpert om je te helpen. Je kan in je bezwaar al je eigen situatie om zeep helpen als je de dingen niet goed aanpakt.
Voorbeeld brieven
Natuurlijk kun je zelf het wiel uitvinden, je kan ook op internet voorbeeldbrieven downloaden. Dit zijn natuurlijk algemene voorbeelden en je zult nog steeds zelf moeten aangeven waar je bezwaar tegen maakt en waarom. Een voorbeeldbrief kan echter wel helpen om structuur aan te brengen in je bezwaar. Laat je bezwaar ook eens lezen door een vriend of vriendin. Als zij niet snappen wat je opschrijft zal de belastinginspecteur het wellicht ook niet begrijpen. Zet je trots opzij en zorg dat je een brief maakt die iemand die er niets mee te maken heeft toch kan begrijpen.